Fotoclub Daguerre bestaat 70 jaar!

25-09-2020

Cultuur

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren

Op 15 september jl bestond Fotoclub Daguerre 70 jaar en daarmee mag de club zich bij de oudere verenigingen van Leiderdorp tellen. Op veilige en vrolijke wijze is de verjaardag afgelopen zaterdag 19 september gevierd door de leden.

Daguerre is een fotoclub met een kern van trouwe leden die al meer dan 30 jaar lid zijn. Voordat de digitale fotografie zijn intrede deed, werd er analoog gefotografeerd. Weet u nog: met een rolletje waarop het aantal ASA stond. Dat stuurde je op naar een ontwikkelaar waarna je in spanning moest wachten om de resultaten te kunnen zien. Daguerre beschikte over een eigen doka waar de foto’s door de leden ontwikkeld en afgedrukt konden worden. Een echte techniek. Fotobesprekingen werden gedaan aan de hand van afgedrukte foto’s.

Hoe ziet een avond bij een fotoclub er nu uit? Tegenwoordig beschikt iedereen, ook niet-leden van fotoclubs, over een digitale camera. Je kunt in de camera je werk al meteen beoordelen en eventueel verwijderen. Lekker snel en makkelijk. Bij Daguerre wordt er veel naar fotografisch werk gekeken, met zijn allen of in werkgroepen die met thema’s werken. Dat kan digitaal, via een scherm, maar afgedrukte foto’s worden ook zeer regelmatig ingebracht. Gelet wordt op techniek, compositie, creativiteit en kleur- en lichtgebruik. Vanuit eigen ervaring en voorkeur wordt er becommentarieerd en dat kan leuke discussies geven. Op de clubavonden wordt ook gefotografeerd met behulp van materialen die de club in bezit heeft en er worden met regelmaat foto uitstapjes georganiseerd.

Het corona tijdperk heeft ook voor Daguerre gevolgen. De clubavonden kunnen niet meer fysiek plaatsvinden, maar via Zoom sessies weten we elkaar toch iedere maandagavond te vinden. Een nieuwe dimensie in het bestaan van de club. Er wordt eigenlijk meer dan voorheen actief gefotografeerd, daarvoor worden allerhande thema’s aangeleverd door de leden, en de foto’s worden nu online besproken. Dat gaat heel fijn en is een goede vervanger voor de avonden die we gewend waren.

Maar toch. Fysiek bij elkaar komen is ook belangrijk, iedereen weet dat sinds corona nog meer dan voorheen. Daarom was het bestuur van Daguerre blij dat er voor een jubileumfeest een mooie ruimte gevonden werd (de aula van Auris College Leiden), waar we bij elkaar konden komen om de verjaardag van onze club te kunnen vieren. Op veilige afstand van elkaar en met een aangepast programma. Alle leden hadden vooraf vier opdrachten gekregen: maak een selfie (liefst met je camera), maak een foto waarin het getal 70 is verwerkt, stuur een foto in van iets dat je het liefst fotografeert en tenslotte kreeg iedereen een persoonlijke fotografie opdracht. Alle inzendingen zijn door secretaris Annemieke Ebbink in een prachtige presentatie gezet en besproken. In een gezellige, vrolijke bijeenkomst konden de leden van Daguerre elkaar weer eens écht ontmoeten en dat deed ze goed.

Van de foto’s voor het jubileum verschijnt deze week een fotoboek dat iedereen kan bestellen. Binnenkort komt een deel op de website van Daguerre te staan, waarop nog veel meer fotowerk van leden te zien is: http://www.fotoclub-daguerre.nl/ . Zin om meer met fotografie te doen? Nieuwe leden zijn van harte welkom, ook in het ‘nieuwe nu’. 

Waar

Van der Marckstraat 19 Leiderdorp

Contact

Maarten Karnekamp
Contactpersoon

Neem contact op met Maarten:

-11