Twee clubondersteuners gaan sportclubs h

Sociaal
30 januari 2024

De gemeente Leiderdorp is van plan twee clubondersteuners aan te stellen om de verschillende sportverenigingen in Leiderdorp te steunen. Dat meldde wethouder Herman Romeijn donderdag 25 januari tijdens een bijeenkomst bij Vereniging IJssport Leiderdorp (VIJL). De aanbesteding wordt nu in de markt gezet. Voor 2024 en 2025 is 210.000 euro uitgetrokken.

In 2022 heeft de gemeente een verenigingsmonitor opgesteld. Daaruit kwam de conclusie dat verenigingen in Leiderdorp kwetsbaar zijn en dat vrijwilligers en het bestuur versterkt moeten worden. Uit gesprekken met de sportverenigingen zelf bleek dat die behoefte werd onderschreven. De ondersteuning zou het liefst uitgevoerd en gefinancierd door de gemeente moeten worden.

De gemeente gaat nu een aanbesteding in de markt zetten voor twee clubondersteuners. Een ‘senior’ functie. Dat moet een vraagbaak en een verbinder zijn en is er 8 tot 12 uur in de week. De ‘junior/medior’ functie is er 24 tot 28 uur en heeft vooral een ‘hands-on’ mentaliteit.

Joyce Thissen, vitaliteitscoach: ‘Fijn een warm hart vanuit de gemeente, dat is in jaren niet gebeurd.’ Wethouder Herman Romeijn: ‘Sportverenigingen hebben veel te leren van elkaar. Van investeren in talent dat uitblinkt tot met elkaar investeren in gezondheid. We hebben geïnvesteerd in banen en velden, maar uiteindelijk gaat het om de leden, de bestuurders, de vrijwilligers, de mensen. We staan er goed voor, zo blijkt ook uit onderzoek, maar als we zo doorgaan komt dat onder druk te staan. Als we niet investeren, zien we dat we achteruit gaan.’

De gemeente gaat nu zo snel mogelijk de aanbesteding in gang zetten. Of dat een nationale of een Europese wordt, hangt nog af van hoe de aanbesteding ingestoken wordt. Een concreet moment waarop de clubondersteuners aan de gang kunnen, kon de gemeente nog niet geven. Dat hangt af van de aanbesteding.

Financiering in 2026

De financiering in 2026 is een wat vreemde constructie. In de aanbesteding wordt opgenomen dat in 2026 slechts 40 procent van de loonkosten door de gemeente betaald worden, de andere 60 procent moet de aanbiedende partij zelf uit de markt halen. Suggesties vanuit de zaal kwamen gelijk, kan er bijvoorbeeld niet geld van welzijnswerk ingezet worden. Landelijk gebeurt dat ook, daar ondersteunen ook bijvoorbeeld de Lions of de verenigingen zelf.

Elk jaar worden de clubondersteuners geëvalueerd.

Bron: Leiderdorps Weekblad

Wie

Volwassenen

Contact

Neem contact op met Incluzio:

Incluzio Leiderdorp
Contactpersoon
-17