Nieuwjaarswoord burgemeester Leiderdorp

Sociaal
9 januari 2024

Volgens de laatste cijfers zijn er 342 burgemeesters in Nederland. En velen van hen zullen in hun nieuwjaarspeech zeggen dat we de verbinding moeten zoeken. Dat we het samen moeten doen. Dat samen beter is en prettiger. Maar dat klopt niet altijd.

Samen is soms ronduit irritant

Want dan negeren we de roze olifant in de kamer. Samen is regelmatig helemaal niet prettiger. Het is hard werken of soms zelfs ronduit irritant. Het vraagt afstemming en je aanpassen. Zeker wanneer iemand anders is dan jij. Dat ik bijna blind ben, vraagt van de griffier dat zij zich aan moet passen. Wat ze fantastisch doet, maar het zal niet altijd gemakkelijk zijn. Net zoals samenwerken met iemand in een rolstoel aanpassingen vraagt. Of met een collega die snel overprikkeld is. Als bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten we resultaten bereiken met mensen met heel andere politieke opvattingen dan wij. Die onze fantastische plannen helemaal niet fantastisch vinden. “Zo bereiken we nooit iets” sputteren we dan. En gewoon thuis, met je eigen familie en vrienden gaat samen ook al niet altijd van een leien dakje. Wie heeft zich niet een keer geërgerd tijdens de feestdagen. Aan het familielid dat opeens alleen nog maar vegan wil eten bij het kerstdiner. Aan de buurman die veel te lang bleef plakken tijdens de oudejaarsnacht. Samen zou zo leuk kunnen zijn als anderen maar niet zo… ánders waren.

We zijn een kleine gemeente, die voor grote opgaven staat.

“Iedereen heeft recht op onbegrepen gedrag,” vertelde een wijs man mij ooit. En zo is het. Je mag het soms ronduit irritant vinden, maar we moeten het wel samen doen. Leiderdorp is een kleine gemeente die voor grote opgaven staat. Grote opgaven waar we alleen gezamenlijk succesvol in kunnen zijn. Daarom moeten we blijven zoeken naar wat ons wel bindt. Blijven luisteren. Beseffen dat ook wij dingen vinden en doen die een ander niet begrijpt. Dat ook wij feilbaar zijn. En dat we elkaar nodig hebben als gemeente en als gemeenschap.

Wat mag u van mij verwachten in 2024?

Wat mag u van mij verwachten in 2024? Ik zal bewaken dat de verbinding gezocht wordt. Ik zal mensen aanspreken die zich verschansen in hun eigen gelijk. Ik zal ruimte geven aan initiatieven om inwoners met elkaar te verbinden. Ook ik zal daarbij feilbaar zijn. Maar ik zal wel mijn best doen om samen op te trekken. Want samen staan we pal voor Leiderdorp. Laten we er een goed jaar van maken. Want Leiderdorp hoort zo!

Dit is de speech die burgemeester Tjarda Struik uitsprak tijdens de nieuwjaarsreceptie op 6 januari 2024.

Bron: https://www.leiderdorp.nl/inwoner/nieuws/artikel/nieuwjaarswoord-burgemeester

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren
Rolstoelvriendelijk

Contact

Neem contact op met Incluzio:

Incluzio Leiderdorp
Contactpersoon
-16